Konzervanty. Pro někoho sprosté slovo. Pro někoho věc, kterou vůbec neřeší.

Rádi bychom vám dnes trošku více přiblížily, jak je to s konzervanty v přírodní/certifikované kosmetice. A trošku vyvrátily mýtus o tom, že certifikovaná přírodní kosmetika žádné konzervanty neobsahuje.

 

Jak jsme zmiňovaly již v našem videu na IG, tak pokud chcete ten nejčistší produkt, je nejlepší používat produkty bez obsahu vody. Ty se totiž většinou nekonzervují ničím nebo třeba jen vitamínem E (užívá se do olejů, protože prodlužuje trvanlivost a zabraňuje žluknutí). U nás jsou to třeba produkty od Bio Ryhtme, které mají v základu různá másla a neobsahují žádný konzervant. Není třeba. My právě takové přípravky preferujeme. Další produkty bez vody můžeme doporučit našlehané krémy od Navie. My si ujíždíme na avokádovém :)

 

A jaké konzervanty se tedy užívají v přírodní kosmetice?

- vitamín E (INCI: TOCOPREHOL)

- třeba cukr a to i v podobě medu (INCI:HONEY)

- kyseliny jako citronová nebo mléčná (INCI:CITRIC ACID)

- esenciální oleje ( INCI: např. MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF OIL - esenciální olej z čajovníku)

- xanthanová guma (INCI: XANTHAN GUM)

 

Některé z těchto přírodních konzervantů ovšem nezaručí komplexní ochranu. Výrobci si proto hodně zakládají i na samotném balení hlavně produktů s obsahem vody. Většinou jsou tyto produkty náchylnější k tvorbě bakterií, plísní atd. baleny v tubičce s pumpičkou. Takže jsou hezky chráněny od vnějšího prostředí včetně vašeho prstu. A proto tam ani není potřeba tak silná konzervace. A hlavně přírodní produkty mají většinou kratší dobu trvanlivosti - což vyplývá z užití šetrných přírodních konzervantů.

 

V České republice máme certifikát CPK (certifikovaná přírodní kosmetika) - určitě jste se s ním setkali. Nejčastější mýtus, který slýcháme - má to certifikát a tudíž to neobsahuje žádně syntetické látky jako třeba konzervanty. Ale tohle prostě není pravda. CPK má povolené určité množství takových látek a také má přesně definované jaké látky to mohou být. Z konzervačních přísad to jsou:

 

- kyselina benzoová, její soli a etylester (INCI: BENZOIC ACID, E210)

- kyselina salicylová a její soli (INCI: SALICYLIC ACID, 2-hydroxybenzoic acid, o-hydroxybenzoic acid, Beta Hydroxy Acid, BHA)

- kyselina sorbová a její soli (INCI: SORBIC ACID)

- benzyl alcohol

- N-(1-Oxododecyl)-L-arginine ethyl ester chloride ( INCI: Ethyl Lauroyl

Arginate HCL )

 

Některé tyto látky jsou syntetické a nebo byly získány derivací přírodních látek. Neříkáme, že jsou tyto látky špatné nebo dobré, ale chceme ať máte větší povědomí o tom jak to s těmi certifikáty je. Samy se rozhodněte, co je pro vás přípustné a co už ne.

Naše rada na závěr? Překonejte nechuť k pročítání dlouhého soupisu ingrediencí. Jen tak budete vědět, co daný produkt obsahuje.

 

919dc7_f7d3ab7ee76f438f90257bd09ddba783~mv2