Přírodní péče o vlasy

Dnes bychom chtěly článek věnovat vlasům. S tím má nejvíce lidí problém. Respektive s přechodem z konvenčních šampónů na ty přírodní. Vlasy jsou prostě zvyklé na všechna ta chemická pěnidla (tenzidy), kvartérní sloučeniny (napomáhají rozčesávání vlasů a jsou antistatika), silikony, emulgátory (slouží ke spojení vody a oleje - mezi ty nejhorší patří sloučeniny PEG a PPG). No a když najednou přestanete tenhle koktejl vlasům dávat, tak se jim to ze začátku možná nebude líbit. Tedy jim a vlasové pokožce ano, ale vám ne. Vlasy jsou většinou takové hrubší a určitě nejsou tak uhlazené. Také se může stát, že vám budou hodně elektrizovat ( na to doporučujeme dřevěné hřebeny místo běžných). Dejte tomu čas a nechte si vaše vlasy zvyknout na novou péči.

 

Dalším problémem nových uživatelů přírodních šampónů, že málo pění a vy máte pocit, že máte vlasy málo umyté. Mycí schopnost, ale závisí hlavně na účinnosti a druhu tenzidu. Pokud máte také pocit, že vám šampóny zůstávají ve vlasech, může to být způsobeno tvrdostí vody. Tvrdá voda obsahuje více minerálů a proto se v ní špatně myje.

 

Tak a jaký šampón si vlastně pořídit a jak jej používat? Přiznáme se, že máme zkušenosti spíše s tuhými šampóny neboli šampuky a mýdly na vlasy. Proto se v tomto článku budeme zabývat jimi. V první řadě je důležité jaký máte typ vlasu, zda máte citlivou vlasovou pokožku, lupy atd. a na základě toho si vybrat správný přípravek.

 

Mýdla na vlasy doporučujeme opravdu suchým vlasům, hodně hustým, nepoddajným. U vlasových mýdel jsou v základu oleje a neobsahují tenzidy (takže obvykle nepění) - což způsobuje, že se hůře vymývají z vlasů a mají tendence v nich zůstávat. Na tento problém doporučujeme vlasové oplachy. Po umytí vlasů mýdlem si je spláchněte jablečným octem naředěným s vodou (náš tip: tři čtvrtě litru vody a panák octa). A po té ještě opláchněte vodou. Nejlépe studenou, aby se vlas uzavřel. Mělo by to mít také vliv na lesk vašich vlasů.

 

Šampuky se dají doporučit všem typům vlasů. V základu mají tenzid - povrchově aktivní látku, která myje a způsobuje právě pěnění. Tím pádem se i lépe vymývá z vlasů a nepotřebujete žádné oplachy jako je to u mýdel na vlasy. Do šampuků se pak přidávají i oleje, esenciální oleje klidně i nějaký druh másla, bylinky a další. Tyto složky jsou v přírodních šampónech obsaženy v poměrně hojném množství a vlasy vyživují oproti konvenčním šampónům, které takových složek obsahují podstatně méně. Až v drogerii uvidíte na šampóny, které hlásají, že obsahují oleje, vitamíny, šťávy s ovoce atd. tak se podívejte na složení. Tyto látky se pohybují většinou až někde ke konci ( ve složení jsou složky řazeny podle toho, tolik je jich v produktu obsaženo, takže to co je na prvním místě, toto je tam nejvíce)

 

A co nám přijde tak super na mýdlech a tuhých šampónech oproti těm běžným? Určitě to, že jsou bezobalová a nebo jen v papírové krabičce. Takže žádný plast. A další výhoda? Víte, že běžné šampóny obsahují převážně vodu? ( cca 60 - 75%) Takže v podstatě platíte z velké části jen za vodu. Kdežto tuhá verze šampónu obsahuje nejvíce tenzidu a voda se pohybuje až na druhém třetím místě (některé značky ani nepoužívají vodu ale hydroláty).

 

Na závěr bychom chtěly říci, že vašim vlasům časté mytí nesvědčí. Je to takový marketingový trik firem, aby vás nutily používat šampóny každý den a tím pádem si je kupovat častěji. Takže označení, že jsou šampóny vhodné ke každodennímu použití není tak úplně pravda. Vlasy umývejte šampóny, jen když to pravdu potřebují.

 

155faae277bc4efea6f7c2ba5ceb9076