Certifikáty v kosmetice

Máme pro vás přehled certifikátů, se kterými se můžete setkat u nás v ČR. Ať máte všechny informace hezky přehledně na jednom místě. A taky vám to pomůže rozpoznat kosmetiku s kvalitnějším složením a lepšími podmínkami výroby, pokud se úplně nechcete prokousávat INCI. Můžete se potkat s různými certifikačními systémy, které mají různá kritéria. Některé také povolují zastoupení syntetických látek (0 - 30%). Problém taky vidíme v nejednotném pohledu na užívání živočišných produktů, požadavků na udržitelnější balení a také v tom, že certifikát může dostat značka, které své produkty stále vyváží do Číny ( a tím testuje na zvířatech).

 

Znovu připomínáme, že testování na zvířatech je v EU zakázáno od roku 2013. Nicméně je potřeba zde zmínit, že podle jiného ustanovení EU, je nutná přihlašovací povinnost pro nové syntetizované chemikálie. Co to v praxi znamená? Že podklady pro prokázání nezávadnosti se stejně získávají z testů na zvířatech. Takže další důvod podporovat výrobce přírodní kosmetiky, kteří žádné syntetické sloučeniny nepoužívají. Další smutnou zprávou je, že ještě v cca 80% zemích světa je testování na zvířatech povoleno. Pokud nechcete podporovat kosmetiku testovanou na zvířatech hledejte na výrobcích LEAPING BUNNY - toho králíčka, jak často slýcháme :) Doporučujeme nastudovat vizualizaci tohoto certifikátu, některé značky se nestydí si na svůj výrobek také vyobrazit nějaké králíčka. Ale s tím výše zmíněným to nemá nic společného a opět je to zde spíše pro klamání spotřebitelů.

 

Jak jsme již zmiňovaly v minulosti, v ČR se můžete setkat s certifikáty CPK nebo CPK BIO. Tento certifikát má na starost Akreditovaná česká kontrolní organizace KEZ (Kontrola ekologického zemědělství)

CPK - přípravek s tímto certifikátem musí obsahovat alespoň 85% látek přírodního původu. Jsou zde také jasně stanovené suroviny, které takový produkt může obsahovat.

CPK BIO - je to v podstatě takový vyšší level CPK. Produkt musí obsahovat alespoň 90% látek přírodního původu a minimálně 20% hmotnostního podílu přírodních složek musí být BIO.

 

Kromě těchto výše zmíněných certifikátu určitě u nás v ČR narazíte na:

 

ECOCERT - z něj vychází právě CPK. Minimální podíl přírodních surovin každého produktu musí být 95 %. Produkty nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny, parabeny, phenoxyethanol, nanočástice, silikony, PEG deriváty, syntetické parfémy a barviva. Z živočišných produktů je povolen je med a mléko. Balení produktů musí být rozložitelné nebo recyklovatelné. Kontrolován je i způsob skladování a hygienické podmínky při zpracování. Je zde povoleno 5% syntetických ingrediencí a konzervantů, a části těchto látek pochází z ropy. Jsou zde povoleny taky minerály jako barviva.

Podle množství bio látek se udělují dva druhy certifikátu - Ecocert natural cosmetic - minimálně 5% složek musí být v bio kvalitě a Ecocert organic cosmetic - minimálně 10% složek je v bio kvalitě.

 

BDIH - jedna z nejstarších známek kvality přírodní kosmetiky. Tuto ochrannou známku uděluje německá asociace. Produkty nesmí obsahovat syntetické konzervanty, vonné látky ani syntetická barviva. Jako konzervanty je povoleno užívat ty emulgátory a tenzidy, které se vyrábí z rostlinných surovin (lecitinu, vosku atd.)

 

SOIL ASSOCIATION CERTIFICATION LIMITED - britská ochranná známka zaručuje u kosmetiky minimálně 70% podíl bio složek z ekologického zemědělství, konkrétní procento je na každém výrobku ještě zvlášť uvedeno. Pro výrobky označené slovem „organic“ a logem je závazné minimum 95 %. Nesmí být použity, jako jsou například parabeny, GMO (geneticky modifikované) složky, sulfáty a ropné deriváty. Zakázáno je rovněž testování na zvířatech.

 

cd08dd5120284d32a842fc791134d62e